Onderhoudsadvies meubelen

Onderhoudsadvies voor uw meubelen

Met regelmatig en het juiste onderhoud blijven uw meubelen langer in topconditie. Als interieurspecialist geven wij u graag een aantal adviezen en onderhoudstips.

 

Productinformatie

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van onze meubelen verzoeken wij u de volgende productinformatie aandachtig door te lezen.

 

Eikenhouten meubelen

Eiken is een natuurproduct en hierdoor heeft elk eiken meubel zijn eigen uitstraling. Het ene houten meubel zal nooit identiek op een ander lijken omdat er verschillen zijn in structuur en kleur. Daarom zijn kleurverschillen en gebreken in het hout inherent aan een natuurproduct en dragen bij tot de charme van het meubel. Ieder meubel is daarom uniek.

 

Onderhoud meubelen

Een kenmerk van eiken is dat het reageert op de luchtvochtigheid en de temperatuur in de kamer. Het eikenhout werkt of scheurt bij een te lage luchtvochtigheid en een te hoge temperatuur. We raden u aan om de kamertemperatuur tussen de 15℃ en 24℃ te houden met een luchtvochtigheid van 50% tot 70%. Let erop dat u uw houten meubel niet te dicht bij een warmtebron plaatst.

 

Wij adviseren u om uw meubelen schoon te houden met een katoenen doek en vlekken of kringen direct te verwijderen met een vochtige doek of een licht sopje. Het is belangrijk dat u altijd in de richting van de houtnerf wrijft.

 

Gebruik nooit (was)middelen met een schurende werking. Na het schoonmaken van het meubel raden wij u aan om met een zachte doek het oppervlak droog te maken.

 

Ter bescherming van de meubelen adviseren wij u om viltjes te plakken onder accessoires om krasjes te voorkomen.

 

Plak ook onder uw bloemvazen viltjes of bumpons, dit om uw meubelen te beschermen tegen vochtdoorslag, hierdoor voorkomt u witte vlekken/kringen in uw meubel.

 

Ook verkleuring kan tegen gegaan worden, door de blootstelling aan direct zonlicht te vermijden en accessoires nooit te lang op dezelfde plek te laten staan.

 

Uitvoeringen

2 componenten lak: Gebeitste of gespoten meubelen worden afgewerkt met een twee componenten lak. Deze lak beschermt het meubel tegen kringen, vocht en lichte krassen bij normaal gebruik. Let wel op bij harde voorwerpen want deze lak is niet onbeperkt krasvast.

 

Eiken was & olie: Meubelen met een was & olie afwerking hebben hun kleur gekregen door een was. Vervolgens is deze afgewerkt met een olie die de bescherming geeft tegen kringen en vocht. Let wel op dat de olie laag niet goed bestand is tegen zure producten zoals wijn, koffie etc. De eiken meubelen die met een was en olie afwerking zijn behandeld hebben vaak een rustiek uiterlijk. Dat kenmerkt zich door noesten en eventueel scheuren. Waardoor het meubel een rustieke uitstraling krijgt. Hierdoor zullen krasjes en oneffenheden minder snel opvallen.

 

MDF kalkverf: Kalkverf is een muurverf en krijgt een finish van was, waardoor het meubel een bepaalde structuur en kleur krijgt. Deze was zorgt tevens voor de bescherming van het meubel. Stof, vingerafdrukken of vlekken kunnen afgenomen worden met een droge of vochtige doek. Mocht het nodig zijn, is het bij deze uitvoering mogelijk om waar nodig het meubel bij te werken. Hiervoor kunt u een onderhoudssetje gebruiken. Dit setje bestaat uit verf en was waarin het meubel gekleurd is.

 

MDF hoogglans gepolitoerd: Hoogglans politoeren is een behandeling waarbij het meubel meerdere malen wordt geschuurd en gespoten. Deze afwerking zorgt voor een zeer sterke lak, maar die wel gevoelig is voor lichte krasjes.

Gestoffeerde meubelen

Onze zitmeubelen zijn ontworpen en gemaakt om jarenlang een ontspannen zitcomfort te waarborgen. De levensduur is sterk afhankelijk van de wijze van het gebruik, intensiteit en onderhoud.

 

Zitcomfort: Om het zitcomfort van onze banken zolang mogelijk te behouden adviseren wij u om de volgende punten in acht te nemen:

 

De vulling van al onze banken bestaat meestal uit koudschuim. Dit koudschuim geeft de bank, bij aanschaf een hard zitcomfort maar zal na zes maanden 15% à 20% verminderen in hardheid. Na deze periode stabiliseert de hardheid van het foam zich. Door afname van de hardheid van het foam kan er rimpelvorming in de bekleding ontstaan. Dit is inherent aan de eigenschappen van het materiaal.

 

Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, adviseren wij u om de zit- en rugkussens regelmatig te verwisselen, of bij een vast gestoffeerde bank, alle zitplaatsen even vaak te gebruiken. Hierdoor zullen de zit- en rugkussen alle gelijkmatig afnemen in hardheid. Het verarmen van vullingen en plooivorming in de stof vallen niet onder de garantie.

 

Naast koudschuim bestaat de vulling ook oa. uit donsveren. Om de stabiliteit in het kussen te behouden zijn de kussens in kamers meestal verdeeld. Afhankelijk van de gebruikte bekledingsvorm kunnen deze kamers door de stof zichtbaar zijn. Om het volume en de elasticiteit van de kussens te behouden, is het een vereiste de kussens regelmatig op te schudden of om te draaien om verklontering van de inhoud te voorkomen.

 

Stoffering: Wanneer een gestoffeerd meubel afgeleverd wordt, toont deze misschien nog een beetje strak en stug. Naarmate het meubel in gebruik wordt genomen, zal er ten alle tijde plooivorming ontstaan. Dit geldt voor zowel geweven stoffen als voor lederen en kunstlederen stoffen.

 

Martindale test: Onze stoffen zijn zorgvuldig geselecteerd en dit wordt gedaan aan de hand van oa. een Martindale test die aangeeft in welke mate de stof slijt. Stoffen met een Martindale vanaf 50.000 toeren zijn geschikt voor een intensief woon- en werkgebruik. De Martindale uitkomst is terug te vinden op de achterkant van onze stofstalen.

 

Lichtechtheid: Al onze stoffen worden onderworpen aan een lichtechtheidstest. Met behulp van deze test wordt vastgesteld in welke mate een stof kan verkleuren. Deze beoordeling wordt aangeven in klasse 1 t/m 8. (Klasse 1 is sterk verkleurd en klasse 8 is niet verkleurd) Deze klasse is ook terug te vinden op de achterkant van onze stofstalen. Om de stof zo min mogelijk te laten verkleuren, adviseren wij u om uw meubelen zo min mogelijk bloot te stellen aan direct zonlicht en UV-licht. Verkleuring door zonlicht e/o UV-licht valt niet onder de garantie.

 

Beschadiging van stof: We kunnen u de garantie bieden dat onze eigen stoffen geschikt zijn voor intensief gebruik, zoals hierboven genoemd. Toch willen wij u erop attenderen dat u in het dagelijks gebruik de stof kan beschadigen door fournituren van kleding of het toestaan van huisdieren op uw meubelen. Het is ook niet te vermijden dat licht gekleurde stoffen gevoeliger zijn voor vlekken en het afgeven van kledingtextiel zoals bijvoorbeeld jeans.

 

Vlekken verwijderen: Verwijder vlekken altijd direct met vochtabsorberende tissues. Geef de vlek geen kans om door te dringen, om zo veel mogelijk blijvende schade te voorkomen. Gebruik voor het onderhoud steeds een schone doek die vrij is van zeepresten. Voor het verwijderen van verse vlekken kunt u het beste schoon lauw water gebruiken. Elke vlek heeft zijn eigen schoonmaakmethode. Voor meer informatie van het verwijderen van hardnekkige vlekken raadpleeg een vlekkenwijzer. Ook wordt regelmatig bij ons het bekende flesje TMC gekocht, waar vrij veel vlekken uit uw meubelstof of vloerkleden gehaald kunnen worden. Dus zorg dat u het flesje standaard in huis heeft.

Neem gerust contact op:

    Ik heb interesse in:

    Arkelwonen slaat deze gegevens op voor een periode van max. 6 maanden of voor de duur van de behandeling van mijn verzoek.

    Ik ga akkoord (verplicht)
    Ja